asdasd
baza artykułów medycznychartykuły medyczne

Zdrowe odżywianie - co jeść, aby nie musieć się odchudzać.



Odżywianie jest jedną z najważniejszych czynności w życiu. Nie chodzi tu bynajmniej o sens życia i cel sam w sobie, ale raczej o to, że to co jemy co dzień wpływa na właściwie wszystkie sfery naszego życia. Ciało ludzkie jest bardzo skomplikowanym mechanizmem i dość łatwo jest zaburzyć naturalną harmonię. Podobnie jak niedobory niektórych substancji, tak też nadmierna ich ilość jest szkodliwa. Nie można zatem dążąc do zdrowej, szczupłej sylwetki wyeliminować całkowicie ze swojej diety, np. tłuszczy bądź cukrów, gdyż są one potrzebne do zdrowego funkcjonowania.

Rezygnując z pewnych artykułów żywnościowych możemy łatwo ograniczyć ilość kalorii spożywanych każdego dnia, ale często takie postępowanie prowadzi do dość groźnych zaburzeń w organizmie. Może objawiać się to na przykład łamliwością paznokci, wypadaniem włosów lub osłabieniem odporności i częstym łapaniem różnego rodzaju infekcji. Zatem jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce oraz własnym zdrowiu, to najlepszym rozwiązaniem jest urozmaicona dieta. Nawet nie musi być ona jakoś szczególnie ograniczona w ilościach jedzenia. Ważne jest, aby posiłki były spożywane regularnie, codziennie o podobnych porach oraz aby było ich co najmniej cztery. Głodzenie się pół dnia by potem zjeść obwity obiad jest bardzo nierozsądnym rozwiązaniem i prowadzi zazwyczaj do przybrania na wadze niż do jej spadku. Organizm bowiem próbuje wtedy zgromadzić zapasy na wypadek kolejnego długiego okresu bez dostępu do jedzenia. Podobnie jest również kiedy spożywamy duże ilości węglowodanów, czyli cukrów, organizm odkłada je na późniejszą okazję zamieniając w tkankę tłuszczową.

Ważne jest zatem aby kiedy chcemy dodatkowo schudnąć, a nie tylko odpowiednio się odżywiać, postawić na aktywność fizyczną. Ćwiczenia aerobowe pozwalają spalić spożyte w zbyt dużej ilości kalorie, a nawet pobudzić nasze ciało do czerpania potrzebnej mu energii z tkanki tłuszczowej zamiast z nowo spożytego jedzenia. Dzięki takiemu sposobowi można bezpiecznie i zdrowa schudnąć, bo nawet jeśli spożywamy tyle co wcześniej, to te nadprogramowe kalorie są spalane na bieżąco. Podobnie należy podchodzić do codziennego odżywiania.

Nie powinno się rezygnować z pewnych produktów, bo nawet tłuszcze są potrzebne ponieważ dostarczają niezbędnych witamin, które tylko w ten sposób są dostępne. Jak ze wszystkim nie należy jednak przesadzać z ilością. Zróżnicowana dieta jest najbardziej wskazana, a duża ilość warzyw i owoców dostarcza błonnika, który jest potrzebny dla utrzymania odpowiedniej przemiany materii. Jeśli tylko nie jesteśmy chorzy i nie jest przez lekarza zalecone unikanie pewnych grup pokarmów, to powinniśmy jeść wszystko co nie jest zbytnio przetworzona żywnością bądź pustymi kaloriami, jak np. fast food czy słodycze. Bynajmniej małe odstępstwo od reguły nie skończy się tragicznie o ile nie będzie to regularne, np. co tydzień, spożywanie dań składających się tylko z tłuszczów lub cukrów.

Najlepiej swoje dietę oprzeć na warzywach, razowym pieczywie, nabiale i niezbyt tłustym mięsie. Wszelkie smażenie czy w inny sposób dodawanie tłuszczy do posiłków powinno być ograniczone, gdyż zazwyczaj wystarcza nam ten tłuszcz co zawiera się w składnikach posiłku i nie trzeba dodawać czystego tłuszczu. Masło do kanapek i oliwa czy olej do sałatek powinna wystarczyć. Jednak większość ludzi bardzo lubi smażone potrawy, dlatego lepiej wybierać zdrowe tłuszcze, nie sztucznie utwardzane margaryny, a właśnie naturalną oliwę i olej. Podobnie ma się sprawa z cukrami. O wiele zdrowsze są słodkie owoce niż ciastka i batoniki ponieważ zawierają poza cukrem cenne witaminy i minerały. To właśnie pod tym kątem powinniśmy dobierać elementy swojej diety, aby nie tylko niskokaloryczne ale przede wszystkim zawierały białka, witaminy i minerały potrzebne do codziennego życia. Nie sztuką jest bowiem jeść małe ilości i nie dość że będzie się głodnym to jeszcze można nabawić się poważnych chorób z niedoborów witamin. Ważne aby jeść rzeczy bogate w to co potrzebuje nasz organizm i wybierać te produkty, które jednocześnie będą niezbyt kaloryczne i zdrowe.

opublikował: david